editia curenta - Anul XI, nr. 1, 2018 - Apare lunar
prima pagina | despre noi | arhiva | aboneaza-te | contact

Palatul Stirbei de la Buftea

Palatul_Stirbei_1
In secolul XVIII si prima jumatate a secolului XIX au avut loc conflicte sociale intre stapanul mosiei - Manastirea Radu Voda si locuitorii Buftei. In documente se relateaza refuzul de a lucra pamantul manastirii, nesupunerea la darea dijmei in produse.
In acest context, in anul 1845 martie 13, are loc un schimb de mosii intre Manastire si marele vornic Barbu Constantin Stirbei, astfel incat teritoriul de la Buftea-Flamanzeni intra sub stapanirea acestuia. Neamul Stirbeilor face parte dintr-o veche familie de boieri olteni numita Izvoranu, de la Izvor, comuna din judetul Olt .“Stirbei “ este o porecla pe care familia si-a insusit-o din secolul XVII.
In 1850 Barbu Dimitrie Stirbei, domnitor al Tarii Romanesti (1849-1853 si 1854-1856), frate cu Gheorghe Bibescu (fost domn al Tarii Romanesta intre 1842-1848), incepe constructia palatului de la Buftea ca o “cula “, prevazuta cu doua tuneluri de iesire in caz de primejdie. La acesta, urmasii domnitorului au adaugat inca doua etaje si au adus o serie de modificari importante, in ton cu arhitectura acelor ani. Precizam ca Barbu Dimitrie Stirbei este fiul lui Dimitrie Bibescu si a fost infiat de unchiul sau Barbu Constantin Stirbei.
Construit in stil Tudor, a fost terminat, in linii mari, de fiul sau Alexandru Barbu Stirbei (1837-1895), in 1863. “Portile masive de fier, foisorul de deasupra cu locuintele pentru slugi si paza, zidurile foarte inalte si groase de jur imprejur…amplificau atmosfera de mister si legenda”.
Aici s-a nascut, la 4 noiembrie 1872, printul Barbu Alexandru Stirbei, nepotul domnitorului, modelul in Romania al nobilului britanic, cu o educatie aleasa la scoli din Paris, absolvent al Facultatii de Stiinte Juridice din capitala Frantei, angrenat in prosperitatea tarii.
Printul, spre deosebire de bunicul si tatal sau, importanti oameni politici, se va dedica initial activitatilor economice fiind o fire dinamica, deschisa innoirilor in agricultura si industrie. Traditia familiei il va indrepta insa spre politica, avand abilitati deosebite in acest sens, dovedindu-se util atat Casei Regale cat si partidului conservator al lui Bratianu. El a fost artizanul din umbra, al politicii interne a tarii, intr-o perioada tulbure si plina de framantari a istoriei noastre.
Logo_slogan_RBL_color_JPG_11.jpg
In timpul primului razboi mondial s-a aflat in apropierea regelui Ferdinand ca sfetnic principal. De multe ori oaspeti ai lui Stirbei au fost familia regala, Carol I si regina Elisabeta, Ferdinand si regina Maria, ministri romani si straini, diplomati, personalitati ale stiintei, literaturii, culturii, mari latifundiari, oameni de afaceri, bancheri. In 1916 regina Maria cu  cinci dintre copiii sai au locuit la Buftea in palatul Stirbei.
La 5/18 martie 1918 s-a semnat, la palatul Stirbei, Tratatul preliminar de Pace sau ”pacea odioasa”.  
Ansamblul este intregit de capela familiei, o bijuterie construita in stil neo-gotic cu altar si gropnita avand scara de acces, cu doua rampe, deosebit de frumoasa, din marmura alba de Carrara sculptata si vitralii poleite cu aur, care, din pacate nu mai sunt. Constructia a fost realizata intre anii 1850-1890. “Acest sfant lacas fondat de Voda Barbu Stirbei si sotia sa Elisaveta s-a terminat de fiul lor Alexandru Barbu Stirbei in anul 1890”.
Pictura a fost executata de Gheorghe Tatarescu, ruda cu familia Stirbeilor (1890).
In prezent, capela are fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus in brate, celelalte picturi si citatul nu mai exista.
In gropnita se afla mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al printului Barbu Alexandru Stirbei si ale rudelor acestora.
Palatul_Stirbei
Ansamblul este situat pe malul lacului Buftea, in apropierea Studioului Cinematografic Buftea (fondat in 1950), acum detinut de Media PRO.
Din DN 1A Bucuresti - Târgoviste în orasul Buftea

Salveaza acest articol   del.icio.us | digg.com | slashdot.org | technorati.com | reddit | facebook | stumbleupon

 

nume foto

Miliardarii rusi se vor relaxa pe o insula privata

Miliardarii rusi vor putea locui pe propria insula nenaturala in Marea Neagra, informeaza site-ul postului de televiziune britanic Sky News. Constructia va incepe anul viitor pe o ampla si lux... mai multe detalii

Inscrie-te pentru newsletter

Aboneaza-te acum!